Jeśli ktoś z twoich znajomych będzie czuł się nieswojo w pobliżu lawendy, przyjrzyj mu się dokładniej! Wiccanie – za dawnymi znachorkami i wiedźmami – mówią, że dobra energia, jaka wypełnia te drobne fioletowe kwiatki, ma moc uzdrawiania emocji i uczuć. No i spełnia także życzenia!
Lawenda w kuchni
Ziółko to kochają także kucharze już od wieków średnich. Świeżej czy suszonej używali do napitków i herbatek. Doskonały jest także cukier lawendowy!
Jak zrobić cukier lawendowy
Weź: garść samych kwiatów lawendy, świeżej lub suszonej, i wsyp do słoika. Następnie nasyp dwie filiżanki cukru kryształu i przemieszaj go z fioletowymi kwiatami. Zakręć słoik i odstaw na tydzień
Po tym czasie będziesz miał przepięknie pachnący, orzeźwiający cukier lawendowy, który możesz dodawać do napojów – zwłaszcza czarnej i zielonej herbaty – i potraw. Podobno cudownie podnosi smak pieczonego mięsa.
Lawenda w magii
Podczas pełni Księżyca weź do ręki gałązkę lawendy i unieś ją do nieba, prosząc boginię Lunę o napełnienie jej magią. Do słoika wlej łyżkę oliwy i włóż do niego pobłogosławioną przez Księżyc lawendę. Zamknij słoik i schowaj go w ciemne miejsce.
Kiedy nastanie nów Księżyca, wyjmij słoik i weź białą świecę. Oblej świecę oliwą ze słoika, a potem wypowiedz na głos swoje marzenie. Zapal świeczkę. Patrząc w płomień, wyobraź sobie, że unosi twoje marzenie i przekazuje je wszechświatowi, by ten mógł je spełnić.
Celestyna
fot. shutterstock