Kuchenny blender, kilka szklanek, ostry mały nóż oraz mnóstwo soczystej świeżości.
W rolach głównych cytrusy i nasz zimowy apetyt na witaminy. Już sam ich widok kusi, rozwesela, rozbudza zmysły, przywołuje nadchodzące święta. Trzy pomarańcze to twoja dzienna dawka błonnika i witaminy C. Jedzone regularnie ochronią nas przed anemią i niektórymi chorobami nowotworowymi. Zimą przydadzą się też cerze, dając jej witaminowy zastrzyk od środka i pobudzając produkcję kolagenu. Naturalna rutyna wzmocni naczynia krwionośne i razem z witaminą C będzie lekiem na przeziębienia. Cytryny posłodzone miodem ukoją nerwy. Pij domowe świeże soki i nektary, rób sałatki, dodaj śniadaniowe płatki. To prawdziwa kuracja oczyszczająca i wzmacniająca o tej porze roku!
Miseczka witalnościWeź:
- dojrzałego melona,
- 2 owoce kiwi,
- pomarańczę,
- 2 mandarynki,
- 2 banany,
- pół kieliszka wina deserowego,
- łyżkę miodu,
- sok z połówki cytryny,
- szczyptę cynamonu,
- łyżkę drobnych rodzynków (wcześniej namocz je w winie),
- małą kiść winogron (zielonych bezpestkowych),
- odrobinę skórki startej z pomarańczy (dobrze umytej),
- liście świeżej melisy lub mięty do dekoracji.
Melona przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne, wydrąż nieco miąższu. Możesz to zrobić łyżeczką do wycinania kulek z owoców lub po prostu wykroić i pokroić miąższ jak na sałatkę. Wydrążone miseczki melonowe skrop odrobiną soku z cytryny i odstaw. Obierz pomarańczę ze skóry i białych błonek. Podziel na mniejsze cząstki. Przełóż do miski, dodaj pokrojonego melona, plasterki banana i kiwi, cząstki mandarynki, winogrona i rodzynki. Miód dobrze wymieszaj z winem i resztą soku z cytryny. Owoce posyp odrobiną cynamonu i skórki otartej z pomarańczy. Polej sosem, delikatnie wymieszaj i wstaw na kilkanaście minut do lodówki. Udekoruj listkami. Melonowe miseczki z dodatkiem naturalnego jogurtu i ulubionych płatków zbożowych świetne będą na drugie śniadanie.
Zimowy nektarWeź:
- 4 duże soczyste pomarańcze,
- 2 banany,
- limonkę,
- około 100 ml naturalnie tłoczonego soku jabłkowego,
- 2 łyżki grenadyny (syropu z owoców granatu),
- kilka plasterków ananasa (świeżego lub z puszki),
- odrobinę syropu cukrowego (ilość wedle smaku).
Pomarańcze dokładnie umyj pod bieżącą, bardzo ciepłą wodą. Przekrój na połówki, wyciśnij sok, przelej go do blendera. Dodaj sok z limonki, sok jabłkowy, syropy, obranego i pokrojonego w plasterki banana oraz małe cząsteczki ananasa. Wszystko porządnie zmiksuj na wysokich obrotach, aby otrzymać delikatny, aksamitny nektar. Możesz podawać go po lekkim schłodzeniu, ale tak naprawdę podawany od razu po przyrządzeniu jest najzdrowszy i najsmaczniejszy.
tekst i zdjęcia: Iza Stefanek