Buraki - podstawa zdrowej diety
Jakiś ty blady! – nie jedna babcia załamywała na widok swojego wnuka ręce i dodawała: zaraz ci buraczków nagotuje! Zjesz! Bo burak ćwikłowy w medycynie ludowej był panaceum na niedokrwistość i ogólne osłabienie organizmu. Zalecano go anemikom, miał bowiem wzmacniać krew, poprawiać dotlenienie, wygląd skóry i odporność! Dziś już wiemy, że to nie do końca tak działa. Sceptycy wiary w „leczenie przez jedzenie” wprawdzie nie podważają teorii, że burak ćwikłowy jest bardzo odżywczy, ale nie podpisują się pod tezą, że postawi na nogi chorego na niedokrwistość.
Hematolodzy i ich badania nad zawartością żelaza w buraku tym bardziej nie pozostawiają złudzeń. Okazuje się bowiem, że przyswajalność żelaza z tych bulw nie przekracza nawet 5 procent. Przy założeniu, że norma na żelazo dla kobiety wynosi 18 mg, musiałaby ona jeść codziennie 21 kilogramów buraków lub wypić 26 litrów soku buraczanego! Dałabyś radę? Nikt by nie dał! Jednak niezależnie od tego, warto rozsmakować się w tych bulwach, a szczególnie w soku. Bo choć krwi nie leczy, to działa krwiotwórczo i przeczyszczająco… A że kipi między innymi od witaminy C, to jest jak eliksir młodości, który dodaje krzepy i wigoru niezależnie od metryki. Młodość za kilka złotych! Warto wiedzieć, że przed epoką ogólnie dostępnych kosmetyków, panny malowały burakiem rumieńce na policzkach!
Medycyna chińska – 3 plusy buraka!
1. Równoważą energię żołądka, nerek i pęcherza moczowego. Wzmacniają je, gdy te zimą są mocno osłabione przez zimno i tłustsze jedzenie.
2. Rozpraszają zastoje krwi, czyli wszelkie bóle w podbrzuszu, menstruacyjne albo menopauzalne.
3. Ułatwiają wypróżnianie, które zimą jest gorsze przez niechęć do picia wody.
Sok z buraka - kto powienien go pić dla zdrowia?
● Wysokociśnieniowcy – bo zawiera związki, które wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, regulują poziom cholesterolu i homocysteiny, oddalając ryzyko udaru mózgu, choroby niedokrwiennej serca czy zawału.
● Nerwusy i smutasy – bo wspiera pracę systemu nerwowego. Dzięki zawartości witamin z grupy B łagodzi napięcie, objawy nerwic czy depresji. Ponadto reguluje też rytm snu i czuwania, wyostrza koncentrację oraz pamięć.
● Osoby starsze – bo dzięki zwartym azotanem poprawia krążenie krwi, zapobiega jej zakrzepom i tym samym lepiej dotlenia mózg.
● Kobiety w ciąży – bo jest bogatym źródłem kwasu foliowego, który wpływa na prawidłowy rozwój płodu.
● Sportowcy – bo podnosi wytrzymałość organizmu o kilkanaście procent w ciągu 2 godzin od jego wypicia.
● Osoby odchudzające się – bo mocno podkręca metabolizm. Poza tym oczyszcza i odkwasza organizm, co sprzyja przemianie materii.
● Osoby z osłabioną odpornością – ponieważ ma działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze. Łagodzi przebieg infekcji, a nawet działa wykrztuśnie.
Schudnij dzięki burakom
Czujesz, że twój organizm ma dość tłustego i niezdrowego jedzenia? A może jesz zdrowo, ale o różnych porach i to w dodatku głównie zagryzając stres? Albo wiesz, że przejesz się w święta i zastanawiasz się, jak sobie po nich pomóc? Wypróbuj krótki detoks sokowy, a od razu zrobi ci się lepiej! Oczyszczanie sokami to szybki sposób na zgrabną figurę, lśniące włosy, gładką cerę i animusz do życia. W ciągu 3 dni możesz schudnąć nawet do 3 kg! Wystarczy, że pijesz tylko odpowiednio zbilansowane soki, które dostarczają organizmowi odpowiednich składników odżywczych. Na początku mogą pojawić się dokuczliwe objawy, tj. rozdrażnienie, senność, ból głowy czy głośne burczenie w brzuchu. Wytrzymasz je, spokojnie! I już po pierwszej, nawet 3-dniowej kuracji, poczujesz się lepiej. Pamiętaj, że podczas detoksu sokowego powinnaś zrezygnować z kawy, mocnej herbaty, cukru, papierosów i alkoholu.
Fioletowe soki: zmiksuj buraka, czerwone jabłko, garść jeżyn (rozmrożonych) albo zamiast jeżyn dodaj pół cytryny oraz 3 łyżki naturalnego soku z aronii
Zielone soki: zmiksuj jabłko, pół cytryny, łyżeczkę spiruliny w proszku, kilka liści szpinaku, mięty i jarmużu
Czerwone soki: zmiksuj małego buraka, 10 truskawek, 10 malin (też rozmrożonych), kilka pestek granatu i owoców brusznicy Prócz soku pij dużo naparów z ziół, aby się nie odwodnić i jeszcze bardziej wzmocnić cerę!
Pamiętaj też o codziennej zdrowej diecie! Poza sokiem z buraków, pij sok z marchewki (gotowana ma wyższy indeks glikemiczny i może tuczyć), gdyż zawiera beta-karoten w postaci witaminy A, czyli przeciwutleniacz, który opóźnia procesy starzenia. A także sącz sok z selera, który przyspiesza spalanie tłuszczów, a dzięki końskiej dawce witaminy C – dba też o cerę.
Pij zakwas na zdrowie!
weź: • 5 dużych buraków • 1,5 litra przegotowanej chłodnej wody • 5–7 ząbków czosnku • 5 liść laurowych • 5 ziarenek ziela angielskiego • pół garści ziarenek czarnego pieprzu • 2 łyżeczki soli jodowanej albo himalajskiej. Buraki obierz, pokrój w plasterki i ułóż z czosnkiem i przyprawami ciasno w słoju. Zalej je wodą, przykryj talerzykiem, po 3 dniach gotowy! Pij!
Tekst: Izabela Lenkiewicz
Foto: Unsplash