Co to jest dieta wysokowibracyjna?
Dieta wysokowibracyjna, inaczej dieta pełna światła, uczy słuchania swojego organizmu i dopasowania menu do tego, co oferuje Matka Ziemia o danej porze roku. Wysokowibracyjne jedzenie to takie, które nie zostało wyprodukowane przy dużym zużyciu środowiska i jego zasobów, a są to głównie warzywa, owoce, zboża uprawiane i produkowane lokalnie zgodnie z warunkami naturalnymi i z biodynamicznymi sposobami uprawy warzyw i owoców – w zgodnie m.in. z księżycowym kalendarzem ogrodnika.
W taki sposób przed wiekami jedli Słowianie, wykorzystując zboża i rośliny, ale też bogactwo runa leśnego, np. jagody, grzyby i zioła rosnące blisko i zbierane podczas spacerów czy wypasania krów. Ich menu było… „lokalne”. Dietą pełną światła posiłkują się też mieszkańcy ciepłych krajów śródziemnomorskich. Są w niej ich tradycyjna oliwa, świeże ryby oraz pewne warzywa czy cytrusy. Dietą wysokowibracyjną jest również dieta klasztorna, którą stosują buddyjscy mnisi w Korei Południowej, Tajlandii oraz Tybecie. To dieta wegetariańska. Opiera się na samodzielnej uprawie warzyw, owoców i ziół oraz produkcji własnych przypraw i sosów – niektóre z sosów sojowych mają nawet… 100 lat.
Dieta wysokowibracyjna - co i jak jeść?
Najlepiej wszystko świeże albo gotowane dość krótko (latem szczególnie na parze) i zjadane od razu, bez długiego przechowywania w lodówce, które osłabia wibrację dania. Kanapki, sałatki albo koktajle dużo tracą, gdy spędzą całą noc w lodówce lub gdy zostaną zamrożone. Jedynie wekowanie potraw – zup, gulaszy czy sosów – jest dopuszczalne i nie zmienia wibracyjności potrawy. Staraj się kupować warzywa i owoce od swoich lokalnych dostawców, a najlepiej rolników, a spróbuj też coś uprawiać sama – choćby zioła w doniczkach w kuchni. Ich dodatek podniesie wibrację każdego dania – latem posmakuje ci bazylia, cząber, mięta, melisa, szałwia! Za to unikaj używania w kuchni półproduktów i gotowych dań, które są nafaszerowane chemią, konserwantami i tłuszczem, a także solą i cukrem, które w nadmiarze bardzo szkodzą. Do nich zaliczają się m.in. podkłady do pizzy, ciasto francuskie, ketchup (masa cukru), sosy ze słoiczków (jak pesto), wrapy do zawijania, przygotowane na grilla mięso.
Co obniża wibrację jedzenia?
- Transport na duże odległości– najzdrowsze jest to, co wyrosło nie dalej niż 200 km od miejsca zamieszkania.
- Nawozy sztuczne, modyfikacje genetyczne.
- Mrożenie, konserwowanie i pakowanie w folię.
- Przedwczesne zrywanie – zanim warzywo lub owoc zdążą dojrzeć.