Dieta zgodna z fazami Księżyca - jedz zdrowo i chudnij!
Kolejne diety cię zawiodły i mimo twoich szczerych chęci efekt jest nadal rozczarowujący? Zawsze warto działać zgodnie z naturą i słuchać Księżyca. W końcu ma on ogromny wpływ na życie na Ziemi, ale nie tylko - Księżyca wpływa także na człowieka, a na kobiety szczególnie! Dieta według faz Księżyca nie spowoduje zrzucenia 5 kg w tydzień, ale przy jej uważnym stosowaniu możesz pozbyć się 2-3 kg w miesiąc. Chudnięcie w takim tempie jest nie tylko bezpieczniejsze dla zdrowia i urody (skóra nie flaczeje, włosy nie wypadają), ale też zapobiegnie efektowi jo-jo, więc piękną sylwetką będziesz mógł cieszyć się długo. Zobacz jak jeść zgodnie z rytmem Księżyca:
- Księżyc w nowu to czas na oczyszczanie
- Księżyc rosnący sprzyja regeneracji
- Pełnia Księżyca kiedy ciało jest pełne
- Księżyc malejący pomaga w chudnięciu
Księżyc w nowiu to czas na oczyszczanie
W czerwcu ten czas wypada pomiędzy 9 a 16 czerwca. Ta faza Księżyca to najlepsza pora, by zacząć dietę, bo w tym czasie organizm jest w gotowości do nowego cyklu. Teraz ma największą zdolność usuwania nadmiaru wody, tłuszczu, cholesterolu i toksyn. Warto więc przygotować go do startu poprzez oczyszczanie: może to być głodówka (jedno- lub kilkudniowa, w zależności od twoich możliwości) lub kilka sesji w saunie.
Bez względu na to, co wybierzesz, pij dużo wody mineralnej, ok. 2 l dziennie. Nie przesadzaj jednak z ilością, bo szybko wypłuczesz ze swojego organizmu cenne mikroelementy. Nastaw się raczej na odpoczynek niż intensywny wysiłek i treningi, bo w tej fazie Księżyca możesz czuć się bardziej osłabiony niż zwykle.
Co pić w nów Księżyca?
Najlepiej oczyszczają zioła o właściwościach napotnych i moczopędnych oraz wspomagających pracę wątroby i dróg żółciowych. Przyspieszają one metabolizm i ułatwiają rozpuszczanie toksyn w wodzie, dzięki czemu łatwiej je usunąć wraz z moczem i potem.
- Mniszek lekarski (korzeń) – oczyszcza krew, wzmacnia wątrobę, pobudza nerki do szybkiego usuwania toksyn, usprawnia trawienie, stymuluje wydzielanie żółci i pozwala szybko trawić. Plus – zwalcza Candidę, więc pozbędziesz się wzdęć, zaparć i niestrawności.
- Mięta pieprzowa (ziele) – wspomaga trawienie i usuwa toksyczne produkty przemiany materii.
- Pokrzywa (liść) – oczyszcza krew i limfę, zabija patogeny.
Co jeść w nów Księżyca?
Jeśli nie zdecydowałeś się na głodówkę, możesz jeść owoce, warzywa oraz pić świeże soki owocowe i warzywne. Ziemniaki zamień na kasze i ryż, unikaj serów, pieczywa, roślin strączkowych, mięsa, słodyczy.
Do potraw dodawaj:
- Ostropest plamisty (nasiona) – oczyszcza i chroni wątrobę oraz woreczek żółciowy. Mielony dodawaj do sosów, sałatek, zup.
- Babkę płesznik (nasiona) – w kontakcie z jedzeniem i piciem tworzy delikatny śluz, który dba o żołądek i jelita, reguluje wypróżnianie.
- Kolendra (liść i nasiona) oczyszcza organizm z metali ciężkich zgromadzonych w tkankach.
Księżyc rosnący sprzyja regeneracji
W czerwcu Księżyc rośnie od 17 do 23. Teraz możesz poczuć wzrost apetytu, bo twój organizm regeneruje się po okresie oczyszczania. Przemiana materii w tej fazie zwalnia – organizm więcej przyswaja, niż spala, ma też większą tendencję do zatrzymywania wody. Nie przejmuj się, jeśli będziesz czuł się bardziej poirytowany i nerwowy niż zwykle – teraz to normalne.
Pomyśl o codziennych sesjach relaksacyjnych, które pomogą ci rozluźnić się i przetrwać najgorsze. Medytuj, uwalniaj się od stresu przy muzyce relaksacyjnej, poproś partnera o masaż. Jeśli nie masz ochoty, nie zmuszaj się do ciężkich ćwiczeń, musisz nabrać sił. Spacer, rower i biegi mogą okazać się najlepszą opcją ruchu.
Co warto pić gdy Księżyc rośnie?
Wszystko, co usprawni pozbywanie się nadmiaru wody. Kawę naturalną zastąp zbożową, herbatę czarną herbatą zieloną i białą oraz naparami z liści brzozy, skrzypu, krwawnika, nawłoci lub korzenia kopru. Możesz parzyć je pojedynczo lub robić mieszanki 2-3-składnikowe w stosunku 1:1. Pij je regularnie 3 razy dziennie. Nie zapominaj też o wodzie!
Co warto teraz jeść gdy Księżyc rośnie?
Pozostań wierny diecie owocowo- -warzywnej, ale z przewagą warzyw. Zwiększ ilość produktów bogatych w potas, np. awokado, kiwi, grejpfrutów, selera korzeniowego, pomidorów, ziemniaków i kasz pełnoziarnistych. Unikaj słodyczy i alkoholu, bo zbyt dobrze przyswoją je brzuch i biodra! Sól zastąp przyprawami naturalnymi, np. bazylią, oregano, cząbrem, tymiankiem lub szałwią. Odstaw też żółty ser – możesz go zastąpić twarogiem lub kozim serem. Do potraw dodawaj: natkę pietruszki, lubczyk i żurawinę – zapobiegną powstawaniu obrzęków!