Jak odżywić włosy? Zadbaj o nie latem!
Każdy włos zbudowany jest z zachodzących na siebie łusek. Zdrowe, nawilżone i sprężyste włosy mają gładką powierzchnię, bo ich łuski przylegają ściśle do siebie, utrzymując w ten sposób wilgotność i swoją strukturę w nienaruszonym stanie. Słońce rozszczelnia te struktury, co powoduje, że wysoka temperatura i niszczące promienie UV wnikają do środka, sięgając również cebulek włosów i osłabiając je.
Woda w połączeniu ze słońcem wzmaga ten proces, powodując jeszcze większe i szybsze szkody. Włosy wysychają, robią się cieńsze, przez co łatwiej wypadają, a melanina (ta obecna we włosach i skórze głowy substancja jest naturalną tarczą przeciwsłoneczną) utlenia się – włosy płowieją i komórki produkujące barwnik włosów zanikają.
Proces ten zachodzi także z wiekiem, ale częste i długie wystawianie włosów na słońce tylko go przyspiesza. Podczas kąpieli słonecznych i wodnych pamiętaj o odpowiednim filtrze UV lub po prostu zasłoń głowę czapeczką albo chustką, tyle wystarczy!
Jak zatrzymać siwienie i wypadanie włosów?
Zacznij od diety bogatej w witaminę B10 i B12, cynk, biotynę, kwas foliowy, kwasy omega-3, żelazo, miedź i wapń. Wystarczy tylko kilka produktów, aby móc je stale uzupełniać:
- napój z drożdży piwnych (m.in. wit. B10 i B12, cynk, biotyna, żelazo, kwas foliowy) – 1 łyżkę drożdży zalej wrzątkiem i pij raz dziennie przez kilka miesięcy w roku.
- czarny sezam (m.in. żelazo, wapń, miedź) – mielony sezam po 1 łyżeczce dziennie (co najmniej przez 3 miesiące) dodawaj do kanapek i koktajli, posypuj nim dania zimne i gorące. Dobre efekty przyniesie też wcieranie olejku sezamowego w skórę głowy.
- kefir (m.in. wapń, witaminy z grupy B) – pij codziennie lub kilka razy w tygodniu po 1 szklance, a unikniesz wszelkich problemów z włosami, poprawisz stan skóry i szybciej schudniesz.
- natka pietruszki – (m.in. żelazo, wit. A, C oraz z grupy B) – dodawaj ją wszędzie, gdzie się da: do sosów, sałatek, kanapek, twarogów i zup. Dobrą dawkę żelaza i witamin zapewnisz sobie, zjadając 1/3 pęczka dziennie.
- czarna melasa (m.in. miedź, żelazo) – 1 łyżeczkę melasy rozpuść w szklance ciepłej wody z cytryną i pij na czczo przez co najmniej kilka tygodni.