Kiedy wynaleziono destylację i zaczęto sporządzać nalewki na mocnym alkoholu, bardzo szybko stały się ważnymi medykamentami na rozmaite schorzenia. W Polsce nazywano je „wódkami leczniczymi” i stosowano na uśmierzanie bólów głowy, problemy z żołądkiem, na przechłodzenie. Nic dziwnego, że szybko zapełniły domowe apteczki.
Picie nalewek to prawdziwie towarzyski rytuał.
Idealny na jesienne i zimowe wieczory. W ich smakowaniu biorą udział wszystkie nasze zmysły. I co ciekawe, nalewki posiadają moc wytwarzania nastroju pełnego serdeczności, pogody ducha. Przy nich zapomina się o codziennych troskach i kłopotach, także i o słocie za oknem. – Podczas picia nalewek powraca się do najpiękniejszych chwil w życiu – zapewniają smakosze. To najlepsza terapia dla duszy. Ale nie wolno się w niej zatracić i lepiej zachować umiar.
Zobacz także: Oto dobry sposób na kaca.
Nalewka dla zdrowia i dla smaku.
O nalewkach owocowych powszechnie sądzi się, że można je pić wyłącznie dla przyjemności. A tymczasem mają również działanie lecznicze, takie samo, jak owoce, na których są robione.
Nalewka na owocach czarnego bzu jest najlepsza na przeziębienia, ma właściwości odtruwające, neutralizuje lekkie bóle głowy i brzucha, ale też skutecznie reguluje trawienie.
Nalewka na owocach głogu wzmacnia organizm, obniża cholesterol we krwi, łagodzi skurcze jelit, bóle i zawroty głowy; wycisza serce przy nadpobudliwości i złości.
Nalewka jarzębinowa zalecana jest przy kamicy nerkowej oraz biegunce, poprawia i reguluje trawienie.
Nalewka jeżynowa działa napotnie, normuje pracę całego przewodu pokarmowego, uspokaja i łagodzi rozdrażnienie podczas menopauzy.
Nalewka agrestowa poprawia pamięć, wzmacnia wzrok, obniża poziom stresu.
Nalewka na czarnych jagodach łagodzi stany zapalne błony śluzowej jelit i żołądka, pobudza apetyt, opóźnia procesy starzenia, pomaga regulować poziom cukru we krwi.
Nalewka malinowa jest skuteczna przy leczeniu przeziębień, grypy i anginy, ponieważ działa napotnie i przeciwgorączkowo. Jest bardzo pomocna w anemii.
Nalewka z czarnej porzeczki to środek wykrztuśny na choroby górnych dróg oddechowych i przy zapaleniu gardła, pomaga również przy zaburzeniach trawienia.
Nalewka czeremchowa usuwa toksyny i wzmacnia, działa moczopędnie, przeciwbiegunkowo, uspokaja przed snem.
Nalewka na śliwkach zapobiega zaparciom, koi nerwy.
Nalewka z czereśni jest świetna na trawienie i artretyzm, zawiera jod.
Nalewka wiśniowa wspomaga leczenie dny moczanowej i oczyszcza z toksyn.
Nalewka z owoców róży ze względu na dużą zawartość witaminy C, ekspresowo wzmacnia osłabiony organizm, zalecana jest podczas infekcji.
Marta Ammer
fot.shutterstock