Półka na wysokości oczu najlepsza jest na produkty, którym kończy się termin przydatności do spożycia, które są już otwarte i te, z których korzystasz najczęściej, jak masło, jogurt.
Najwyższa półka lodówki
Najwyższa półka to dobre miejsce na konfitury, marynaty, jedzenie o długim terminie przydatności, ponieważ jest tu najcieplej. Tu też można włożyć kawałek tortu lub ciastka z kremem, pod warunkiem, że przechowujemy je krótko.
Poznaj zasady feng shui lodówki. Żeby jedzenia nie zabrakło, żeby żyło się zdrowiej i spokojniej.
Środkowa część lodówki
W środkowej części najlepiej trzymać nabiał. Niektóre lodówki mają półki na mleko czy kefiry w pozycji leżącej. W nabiale najszybciej bowiem rozwijają się drobnoustroje, więc jeżeli zostawiasz jogurt czy kefir na później, to zawsze w lodówce i nie więcej niż na 2-3 godziny. Tu także jest miejsce na żółty ser, który obsychał. Włóż go więc do szklanego pojemnika lub owiń woskowijką.
A gdzie powinna chłodzić się zupa?
Na dużej, środkowej półce dobrze przechowuje się zupę, gulasz, potrawki. Garnek trzeba osłonić pokrywką i nie wkładać go, gdy jest jeszcze ciepły. Zródło ciepła we wnętrzu lodówki podgrzewa temperaturę, przez co niszczy lodówkę, niepotrzebnie uruchamiając termostat i zwiększając pobór energii, a to jest nieekologicznie.
Przechowywanie w lodówce - najniższa półka
Najniższa półka to przestrzeń na mięso, wędliny i ryby. Pamiętaj, by jak najszybciej po przyjściu ze sklepu wyjąć je z folii. Gdy brak dopływu powietrza, mięso szybciej się zepsuje. Większość lodówek na samym dole ma szuflady na warzywa i owoce, bo tam jest duża wilgotność, która pomaga zachować świeżość ale i… sprzyja rozwojowi pleśni. Dlatego przed ułożeniem produktów na dnie połóż papierowy ręcznik, który będzie pochłaniał nadmiar wilgoci.
Co przechowywać na drzwiach lodówki?
Na drzwiach lodówki postaw rzeczy, które wymagają lekkiego schłodzenia, jak ketchup, sosy i napoje. Oraz jajka!
Jakie owoce i warzywa trzymać w lodówce?
W niskich temperaturach dobrze czują się: por, brukselka, kapusta, sałata, świeże daktyle, truskawki, kalafior, fasolka szparagowa, szpinak, jarmuż.
A jakie poza nią?
Pomidory, cukinie, banany. Zimna nie lubią ziemniaki, bo niska temperatura rozbija skrobię, przez co pogarsza się ich smak i struktura. Cebula może w lodówce pleśnieć, a czosnek zacznie kiełkować szybciej niż trzymany w pojemniku poza nią.
Czym i jak czyścić lodówkę?
Co kilka dni przetrzyj zwilżoną ściereczką półki z okruszków, opłucz szuflady z ziemi po warzywach korzeniowatych. Raz na dwa miesiące sprzątnij w niej gruntownie, najlepiej środkami biodegradowalnymi. Aby wyczyścić lodówkę, wyjmij wszystkie produkty, idąc od góry, ułóż je na blacie szafki albo (jeśli nadal jest chłodno) wynieś w misce na balkon. I przygotuj środek czyszczący z tego, co masz pod ręką!
Zrób ekologiczny płyn do czyszczenia lodówki
Octowy płyn antybakteryjny. Wymieszaj ocet z wodą w równych proporcjach (na przykład po pół szklanki) i nasączoną tym płynem miękką gąbkę umyj wnętrze lodówki. Jeśli przeszkadza Ci zapach octu, możesz skorzystać z sody oczyszczonej, która działa zasadowo, oczyszcza z pleśni. Wysypuj ją na wilgotną gąbkę i szoruj wnętrze oraz półki, potem opłucz je samą wodą. Do odświeżenia wnętrza nadaje się sól, bo działa odkażająco i dezynfekująco. Pół garści rozpuść w 2 litrach ciepłej wody i masz pastę do mycia.
Boraks do czyszczenia i dezynfekcji można kupić w internecie (100 g kosztuje około 8 złotych). Dwie łyżki stołowe boraksu należy rozpuść w trzech szklankach ciepłej wody i płynem umyć wnętrze lodówki.
Zrób swoją woskowijkę
Ona wyeliminuje folię z Twojego otoczenia, zadbasz więc o zdrowie i planetę, a także swój portfel, woskowijki są bowiem na lata! Do ich przygotowania będziesz potrzebować starych koszulek bawełnianych i wosku pszczelego – 200 g kosztuje ok. 20 zł.
Wytnij z materiału takie kawałki, w jakich rozmiarach chcesz, większe do sera i kanapek, mniejsze do zabezpieczania misek z potrawami. Wycięty materiał połóż na papierze do pieczenia i posyp woskiem. Przykryj papierem do pieczenia i wyprasuj. Jeśli po prasowaniu zostały jakieś suche fragmenty, dosyp tam wosku i jeszcze raz zaprasuj.
A gdy brzydko pachnie w lodówce?
Postaw w środku naturalny pochłaniacz zapachów – małą miseczkę z sodą oczyszczoną (3 łyżki na spodku). Soda zneutralizuje aromaty. W tej samej roli mogą wystąpić: proszek do pieczenia (3 łyżki na spodku), ziarna kawy, sok z cytryny wyciśnięty na wacik. Środek zbierający zapachy wymieniaj co 3 dni.
Czy wiesz, że jesteś tym, co jesz?
Niska temperatura przedłuży żywotność lakierów do paznokci, maści aptecznych i trwałość jedwabnych pończoch. Ważne jest to, żeby rzeczy na półkach nie upychać, lecz zachować niewielką odległość, by miały dostęp powietrza.
Olga Bitner
fot. shutterstock