Cebula na zdrowie
Biała, cukrowa, czerwona, czosnkowa – cebula ma wiele twarzy i pomaga leczyć liczne schorzenia. Wzmacnia żyły i poprawia trawienie – szczególnie wszystkich potraw mącznych: klusek, makaronów, pyz, pieczywa. Zupa cebulowa zaś kuruje w karnawale po hucznych imprezach z dużą ilością alkoholu – wywar z cebuli jest przyjacielem wątroby.
Witamina C zawarta w cebuli zwalcza przeziębienie i uczucie rozbicia po przewianiu. Chroni też przed szkorbutem, który powstaje przy niedoborze tej witaminy w organizmie. Nie bez przyczyny worki z cebulą zawsze lądowały na statkach kupców i rybaków – podczas długich rejsów z ubogą dietą chroniły przed chorobami. Pod łuską cebuli znajdują się fosfor, krzem, magnez i siarka – niezbędne pierwiastki. Dzięki siarce włosy są lśniące i mocne, nie rozdwajają się i nie wypadają. Ba – odrastają! Paznokcie przestają się łamać!
Syrop z cebuli leczy od lat
Nasze prababcie podawały wywar z cebuli na bóle stawów i korzonków, a syrop na przewianie czy silny katar. Gdy tylko ktoś w domu kichał, prychał albo stracił węch, babcie przekrawały cebulę i podtykały „chorowitkowi” pod nos – w sekundę odzyskiwał węch, siły i mógł iść do pracy w polu!
Cebula na złamane serce
Upiecz cebulę w piekarniku. Pokrój ją, zawiń w gazetę i owiń nią stopy, na to załóż skarpetki. Prześpij z cebulą noc – rano poczujesz, że emocje są wyciszone, a ciało mniej obolałe, ustaną kłucia i nerwowe skurcze.
Cebula czerwona ma wyjątkowo dużo potasu, który jest niezbędny przy kuracjach antyalkoholowych i dla osób intensywnie trenujących. Cukrowa działa antynowotworowo i wzmacniająco. Biała jest antybakteryjna, antygrzybiczna i wzmacniająca. Żółta ma właściwości moczopędne i odkażające.